top of page
Zoeken

Les Rendez-vous d'Anna in Cinematek

  • kathy8340
  • 26 apr
  • 3 minuten om te lezen

Vertoning gepresenteerd door Juliette Goudot (Moustique, Gaël, La Première) in aanwezigheid van Marilyn Watelet (Chantal Akermans medewerkster, assistent-regisseur van Les Rendez-vous d'Anna en vervolgens producent). Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de UBFP.

Les Rendez-vous d'Anna, de Chantal Akerman
© Cinematek

"Een gefragmenteerde wereld. Een flat waar je alleen maar op doorreis bent. Anna is een filmmaker. We weten nooit precies waarom of hoe. In feite zien we gedurende de hele film niets aan haar werk dat rechtsreeks gerelateerd is aan cinema: geen draaidagen, geen acteurs, geen producenten, etc. We weten nooit precies waarom ze een filmmaker is, behalve dat het haar toestaat en dwingt om te zwerven, te dwalen, nomadisch te zijn. We zien haar van stad naar stad reizen, als een reizende verkoper, om haar film te presenteren. We zien de presentatie niet, alleen de lichten van een bioscoop die voor of achter haar uitgaan, dan stations, treinen, perrons, hotelkamers, stukjes stad (...) Les Rendez-vous d'Anna. We hebben het in de winter opgenomen. Met Aurore. Nog een actrice waar ik van hou."

 

Het is een fragment uit Chantal Akerman, autoportrait en cinéaste, de zeer mooie publicatie ter gelegenheid van de « manifestation Chantal Akerman » in het Centre Pompidou in 2004.

Les rendez-vous d'Anna, de Chantal Akerman
© Cinematek

We hebben vandaag het uitzonderlijke geluk te kunnen praten over deze film, die in 1978 uitkwam met Aurore Clément, Jean-Pierre Cassel en Lea Massari in de hoofdrollen, in de aanwezgiheid van Marylin Watelet. Tijdens de draaiperiode van Rendez-vous d’Anna, was Marylin Watelet nog niet Chantal's producente, (samen richtten ze eind jaren 1970 Paradise film op), maar was ze nog een jonge assistent-regisseur, daarna monteur, coloriste en mixer.


Les Rendez-vous d'Anna is de eerste film waarvoor Chantal een echt budget heeft, aangezien Gaumont de film steunt. Dit is drie jaar na Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce 1080 Bruxelles, de film die Chantal internationale bekendheid gaf en die in 2022 voor de komende tien jaar werd uitgeroepen tot "beste film aller tijden" door het Sight & Sound magazine van het British Film Institute. Jeanne Dielman markeerde de ontmoeting met Delphine Seyrig, Les Rendez-vous d'Anna de ontmoeting met Aurore Clément, wat het begin werd van een samenwerking voor vijf films.

Les rendez-vous d'Anna
© Cinematek

Les Rendez-vous d'Anna is een film over een vrouw die zwerft tussen België, Parijs en Duitsland, als een dubbelganger van de filmmaker, en in die zin is het ook een film over Europa, over de herinnering aan de Shoah en over de liefde voor mannen. Toen de film uitkwam, werd Akerman bekritiseerd omdat ze niet genoeg van mannen hield, of omdat ze ze belachelijk maakte, in het bijzonder vanwege de scène met Jean-Pierre Cassel, die niet met Anna's personage naar bed kan, en iets eerder om de scène met het personage van Heinrich, een Duitse leraar, die Anna weigert. Ze vertelt hem eenvoudigweg: "We houden niet van elkaar". Het is precies om deze reden, denk ik, dat Les Rendez-vous d'Anna een grote meditatie is over liefde en de onmogelijkheid ervan soms.

 

Het is ook een meditatie over de vreemdheid van een vrouw die de verschillende geboden aan haar afwijst. Anna heeft geen kinderen, maar beweegt zich in haar eenzaamheid en gaat ervanuit geen kinderen te willen krijgen, ook al wijst iedereen haar daarop. Ze is ook een vrouw die, juist in de eenzaamheid van haar zwerftochten door de stations, hotels en treinen tussen Duitsland en België, in staat is alle geesten op te roepen die ons achtervolgen.

 
 
bottom of page