top of page

Unie van de Belgische Filmpers
sedert 1925

Logo_UPCB_2015.png
projets.

UBFP Prijzen

Grote Prijs

 

De UBFP kent elk jaar in januari tijdens een ledendiner haar Grote Prijs voor de beste film van het afgelopen jaar toe.

| Zie de lijst van winnaars van de Grote Prijs.

Humanum prijs

De Humanum prijs wordt ook elk jaar in januari toegekend tijdens het ledendiner. Hij bekroont een film die pleit voor een leven in harmonie tussen verschillende volkeren.

| Zie de lijst van winnaars van de Humanumprijs.

 

Prijzen van de Kritiek

 

De Unie van de Belgische Filmpers kent deze prijs elk jaar aan meerdere films toe.

De Prijs van de Kritiek is bedoeld om Belgisch talent aan te moedigen en bestaat  uit een ingeraamd prestigieus diploma. Soms hangt er nog een geldelijke beloning van een sponsor aan vast. De prijs wordt hoofdzakelijk uitgereikt in de categorie van nationale kortfilms en is een erkenning van de rijke festivalactiviteit in België. Hij  vestigt ook de aandacht op het belang van deze culturele evenementen. Voor elk festival wordt er een tweetalige jury samengesteld bestaande uit drie wisselende journalisten die lid zijn van de Unie van de Belgische Filmpers (UBFP) of van de Unie van de Filmkritiek (UFK).

In die geest van billijkheid heeft de Unie van de Belgische Filmpers in 2014 voor het eerst sinds hun splitsing in 1953 de krachten gebundeld met de UFK voor de uitreiking van deze gezamenlijke Prijs van de Filmkritiek. De twee verenigingen werken met identieke doelstellingen ten aanzien van deze prijzen, met een beurtrol tussen hun leden. Tijdens het eerste jaar, 2014, werd een Prijs van de Kritiek uitgereikt op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven en eentje op het Festival van de Mediterraanse Film in Brussel.

le bleu du caftan.jpg

Un monde
Laura Wandel
Humanum prijs UBFP 2021

Welkom

Welkom op de website van de Unie van de Belgische Filmpers (UBFP)

Op dit ogenblik worden de meer dan honderd journalisten en critici van onze vereniging geconfronteerd met een belangrijke fase van veranderingen, en met vele uitdagingen bij het uitoefenen van hun beroep in België. Als ambassadeurs van de film is het meer dan ooit van belang om de banden te versterken.

Dankzij dit uithangbord krijgt u een overzicht van onze geschiedenis, onze artikels, onze activiteiten, onze banden met de Internationale Federatie van de Filmpers (FIPRESCI), onze Prijzen van de Kritiek, uitgereikt op een tiental festivals in België, onze jaarlijkse prijzen...

Veel  leesplezier!


Elli Mastorou, Voorzitter

à propos.
jury upcb festival de mons.jpg

De UBFP jury voor de Prijs van de Kritiek op het Internationaal Filmfestival van Bergen 2022, toegekend aan "Ligie" van Aline Magrez.
Van links naar rechts: UBFP-voorzitter  Elli Mastorou,  Aurélie Moerman (persagentschap Belga) , Liam Debruel (freelance), Cassandre Warnauts (Frakas Productions) als vertegenwoordiger van filmmaakster  Aline Magrez

contact.

Contact

  • Facebook
  • Gazouillement
  • Instagram

Bedankt voor uw bericht

bottom of page