top of page
  • Luk Menten

Grote Prijs 2022 voor “Las Bestias”, Humanum prijs voor “L’Empire du Silence” en “Flee”

De Unie van de Belgische Filmpers (UBFP) heeft donderdagavond 9 februari 2023 haar Grote Prijs voor de beste film van het afgelopen jaar 2022 toegekend aan de film “Las Bestias” van Rodrigo Sorogoyen.

De Spaanse thriller kreeg de Grote Prijs "voor zijn uitzonderlijke regie, die zowel menselijke wreedheid als tederheid toont en de kracht van de Europese film bevestigt", aldus de UBFP. De vier andere finalisten waren “Everything Everywhere All at Once”, “Decision To Leave”, “Licorice Pizza” en “No Filter”.De Humanum Prijs van de UBFP, die toegekend wordt aan een film die pleit voor een leven in harmonie tussen verschillende volkeren, ging ex aequo naar “L'Empire du Silence” van de Belg Thierry Michel en naar “Flee” van de Deen Jonas Poher Rasmussen.

“L'Empire du Silence” is “een schokkende documentaire die de gewone Congolezen wil steunen door de bloedbaden en de onverschilligheid van de internationale media aan de kaak te stellen“, terwijl “Flee” “een urgent verhaal vertelt over Afghanistan, vluchtelingen en homoseksualiteit, en dat doet op een vernieuwende manier, namelijk als een geanimeerde documentaire, een genre dat ondergewaardeerd blijft“.


De twee producties haalden het van “Close”, “Tori en Lokita” en “The Event”.

De Unie van de Belgische Filmpers, opgericht in 1925, omvat momenteel een 130-tal Nederlandstalige en Franstalige critici en filmjournalisten. (lm)


26 weergaven0 opmerkingen

تعليقات


bottom of page