top of page
  • Luk Menten

BRIFF 2022: eerste FIPRESCI-prijs gaat naar Hongaarse film “Gentle”

Op het vijfde Brussels International Film Festival (BRIFF, 23 juni tot 2 juli 2022) is de FIPRESCI prijs, een nieuw toegevoegde nevenprijs, gewonnen door de speelfilm “Gentle” (Szeklud) van Anna Eszter Nemes & László Csuja (Hongarije, 2022, 92’). De film kreeg overigens ook de Prijs van het Publiek.

De uit internationale critici samengestelde jury bestond uit: Jan Storø (Noorwegen), Chiara Spagnoli Gabardi (Italië) en Stanislas Ide (België).

Het hoofdpersonage in “Gentle” is Edina, een vrouwelijke bodybuilder, die bereid is alles op te offeren voor de droom die ze deelt met haar trainer en levensgezel Adam, namelijk de Miss Olympia beker winnen. De vreemde liefde die ze onderweg vindt laat haar het verschil zien tussen haar dromen en haar echte ik.

Van links naar rechts: Stanislas Ide, Chiara Spagnoli Gabardi en Jan Storø. (foto Fipresci)

In haar motivatie zegt de jury: "De schilderachtige kwaliteit van de film en zijn innemende hoofdpersonage trekken ons binnen in een onbekend universum dat tegelijk erg inleefbaar is. Het indrukwekkende regisseursduo injecteert zowel poëzie als sociale commentaren door ons de toestand van gekooide levens te tonen".

De prijzen van de Internationale Vereniging van Filmcritici FIPRESCI worden op diverse international filmfestivals waaronder Cannes, Venetië, Berlijn en Toronto uitgereikt en beogen vooral jonge en/of vernieuwende cinema te steunen. Op het BRIFF kwamen enkel debuutfilms die binnen een van de drie competities (nationale, internationale of Directors’ Week) werden vertoond, in aanmerking voor de FIPRESCI-prijs. (lm)

7 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page