top of page
  • kgiraud1

“Anatomie d’une chute” en “Le Bleu du caftan” zijn de beste films van het jaar voor de Unie van de Belgische Filmpers (UBFP) 


Op donderdag 8 februari 2024 kwamen de leden van de Unie van de Belgische Filmpers (UBFP) in Brussel, in het restaurant De Ultieme Hallucinatie, bijeen voor het jaarlijkse diner van de vereniging, tijdens hetwelk de traditionele Grote Prijs en de Humanum Prijs worden uitgereikt. Ongeveer 40 leden, Nederlandstalige en Franstalige filmjournalisten en filmcritici, waren aanwezig - de vereniging telt in totaal 137 leden voor 2024.




De winnaar van de Grote Prijs, toegekend aan de beste film van het afgelopen jaar, ging naar “Anatomie d’une chute” van Justine Triet. "Een spannende film van begin tot eind, perfect uitgebalanceerd, fundamenteel mainstream en subtiel feministisch, die de thema's van het koppel, gezinsrelaties, seksualiteit, handicap en ambitie verkent" aldus de vereniging. De film werd op 30 augustus in de Belgische bioscopen uitgebracht door Paradiso. De andere finalisten waren: "The Fabelmans" van Steven Spielberg, "Aftersun" van Charlotte Wells, "Oppenheimer" van Christopher Nolan en "Killers of the Flower Moon" van Martin Scorsese.




De Humanum Prijs, dit jaar door de vereniging geherdefinieerd om een film te belonen die "pleit voor een leven in harmonie tussen verschillende mensen en/of gemeenschappen", ging naar “Le Bleu du caftan” van Maryam Touzani "voor de fijngevoeligheid waarmee de filmmaakster haar onderwerp behandelt. Een man houdt van mannen, zijn vrouw accepteert dat en hun liefde is zo sterk dat het ons diep raakt". De film werd op 29 maart 2023 in de Belgische bioscopen uitgebracht door Cinéart. De andere finalisten waren : "Interdit aux chiens et aux Italiens" van Alain Ughetto en "Le Règne Animal" van Thomas Cailley.

Deze twee films volgen respectievelijk “Las Bestias” van Rodrigo Sorogoyen (Grote Prijs) en “L’Empire du silence” van Thierry Michel en “Flee” van Jonas P. Rasmussen (Humanum Prijs ex-aequo) op, die vorig jaar wonnen.


3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page